Friday, May 15, 2009

Taman Tema Puncak Bukit

Rabu lepas time daddy on the way back dari keje daddy called mummy and said nak ajak buat keje gila. Mummy xterfikir pun apa yg terlintas dalam kepala daddy tuh sekali tu daddy cakap dia nak bawa mummy and Dina ke Genting Highlands and overnite kat sana semalam. Mummy follow aje and for sure Dinalah yang paling seronok sebab boleh main game yang ada sampai muntah. Muntah ker anak mummy tuh nanti? kikiki...

Sampai Genting dah lewat petang, after Maghrib daddy bawa mummy and Dina gi dinner, just dinner kat Marrybrown bawah hotel tuh jek. Owh.. we all stay kat Genting Theme Park Hotel. Time dinner tuh punyala bersemangat Dina nak ajak pergi main sebab time datang tu daddy dah tersesat jadinya kami tempuh indoor game tu yg Dina very excited.

Lepas makan jek terus bawa gi indoor game and just ble main 2 game jek memandangkan mahal kalo nak main sumer dan Dina yg sebenarnya dah mamai nak tidur. So daddy tak nak hampakan Dina, daddy kasi Dina main Ride de Paris and Ferris Wheel naik dengan daddy sebab mummy benda tinggi2 nih gayat sket.

Esok tuh kul 10 pagi lagi dah terpacak depan main entrance outdoor theme park tuh dan antara yang terawal la sebab banyak game yang belum start operasi lagi. Even hari tu adalah hari Khamis, weekdays tapi orang tetap ramai kebanyakkannya tourist dari India. Xble bayangknla if datang on weekend, sure Q panjang berjela-jela.

Dina x berapa excited awal-awal pagi maklumla tidur dahla lambat tapi pukul 7.20 pagi dah bangun, punyerla bersemangat. Bila main muka monyok ngantuk jek. Susah nak tengok Dina senyum. Sebijik cam perangai mummy yg kuat moody. Jangan la copyrite... attitude yg x bagusla sayang.

Kami spend full day kat theme park indoor and outdoor, bayangkan la dari orang buka pintu sampai la orang tutup pintu. Bergerak balik ke rumah pukul 7.00 malam. Sangat penat tapi penat yg tak terasa sebab cuaca di puncak sangat sejuk dengan kabus yang tebal. Matahari sempat terik pun dalam sejam dua jek pastu kabus mula tebal dan cuaca mendung dengan hujan renyai yg turun sikit aje. Dina sampai 3 helai baju mummy sarungkan at last pakai balik baju malam tu yg tebal sket dengan sweater.

Mummy and daddy hope Dina enjoy dengan short holiday yg daddy rancang tuh. Bila suruh main bumper car sangat la suka tapi x reti nak drive, control handle. Uh.. naik kering tekak mummy jerit "Dina pusing... pusing kuat-kuat. Dina sayang pusing...!!!" Memang nak terkeluar anak tekak suruh Dina pusing handle tuh tapi Dina boleh aje buat muka xde perasaan dgn blurnyer. gggrrr.... sabo jek mummy.

Daddy paling x tahan nk gelak bila tengok Dina main Rodeo Rider, game ni macam ala-ala permainan dewasa Space Shoot tuh tapi xdela tinggi pun and adventure gakla. Time naik tuh Dina ble buat muka cuak pastu kaku x bergerak. Tergelak-gelak mummy and daddy tengok aksi Dina. Time tu pun ada lagi 2 orang beradik naik, derang dah trip ke 4, punyala excited dgn game tuh tapi Dina tula 1st n last. Lepas tuh tny lagi nak naik ke tak sure Dina bantai menjerit cakap x mau. kekeke... x adventure la anak daddy nih. Ikut saper yer daddy??? :D

Ha nak citer lagi ni. Daddy ajak naik PirateTrain tau. Bunyi pun dah tau kat dalam tuh sure benda yang seram-seramkan. Em... dah terbayangkan jeritan Dina bila bawa masuk tempat tuhkan tapi daddy gamble jek bawa assume dia sukakan cabaran. kakaka.... Time naik train tuh mummy naik dengan Dina and daddy naik train kat blakang kami. Bila masuk jek alamak... gelap pastu bunyi jek dah ble buat anak dara tu jeritkan. Memandangkan Dina penakut then naik dengan mummy yang sama penakutkan, mummy pun apa lagi siap2 peluk Dina kuat2 then tutup mata Dina and tutup mata mummy gak ekekeke... Pastu tiapa kali lalu depan patung2 pirate, tengkorak n ntahpape lagi tuh xdela nak terjerit sangat sebab dua-dua dah siap2 tutup mata, cuma xle nak tutup telinga jek. hahahaha.... mesti daddy tergelak and geleng pale dengar citer nihkan. Nasib la daddy, dah dua2 penakut kenela buat gitu. :D

Tapikan... yang mummy and daddy tak ble stop menggeleng palekan bila tiba kat satu tempat nih... cuba teka apa???? Ha... nama tempat tuh ialah Children Playpen. Dah nama playpen kan tempat favourite Dina tiap kali pergi ke mana2kan so nak x nak kenalah kasi anak dara tuh main gak. Bayangkan, punyala jauh daddy bawa Dina tuk main game puas2, playpen nih gakla tempat favourite Dina di mana time main kat situlah boleh dengar suara happy and jerit pekik kegirangannya. Addooooiiii.... buat susah2 jek daddy bawa jalan jejauh sampai panjat bukit yang tinggi tapi itu gak yg dipilih. Sabo yer daddy!!!

Lagi dan lagi dan lagi... biar gambo bercerita yerrr...



Sampai jek terus landing hisap jari dulu.



Nak gi cari makan malam dulu pastu gi layan kerenah Dina lak.


Ni yang malam sampai tuh. Naik Ride de Paris and Ferris Wheel.



Masuk jek terus naik Double Deck Carousal... ala yg kuda2 cantik tuh (refer pic atas sekali blah kiri)



Tengok pices atas sekali blah kanan tuh, ha tula Rodeo Rider yg Dina takut naik tuh. :D


Naik bumper car, 2nd time naik ada geng dok bump sesama sendiri. Barula best. Kalo idak dok pusing la sampai pening. Dah tuh x reti nak control hanlde.



Pices dgn daddy tu sumer kat Dinosaurland. Penakut giler Dina bila masuk dalam gua dinosaur then bunyila dinosaur tuh ngaum2la apalakan. Dina pun mula kaku n keras aje. Adooiii... penakutnyerla..

Last but not least nila playpen yg menjadi pilihan hati Dina tuh. Malas2 jek mummy nak layan Dina main sbb muakla asyik2 main slide, asyik2 main buai. :D

Ni pices daddy naik Space Shoot. Yang lenlain mummy x amik pun sebab daddy naik sensorang, mummy and Dina pi naik for Children and Family Rides.

Tula citer di cuti pendek yang daddy spendkan tuk kami sekeluarga. Terima kasih yer daddy, next time datang lagi tapi sure pasni Dina dah kene bayar dah. Xpela bila kene bayar lehla Dina naik Ride de Paris banyak kali sebab game tu tiap kali naik kene bayar RM8 tau tapi kalo Dina ada tag xdela kene charge. Dina ble naik game tuh sampai pening2 ok.

Best cuti kali ni sebab gi tempat yang sejuk, even kami spend masa the whole day kat puncak bukit tuh sikit pun x rasa penat, badan berlengas ker berpeluh ker. Balik pun xdela rasa kepenatan tahap max cuma seharian kaki dok ke hulu ke hilir... lenguh gak la.





~~TAMAT SUDAH~~





2 comments:

Rowena said...

chah..mayb aku agak ketinggalan tp nk tanye gak..camne ko letak gambar tu sekali ek...ade application lain ker

CaMaRPuTiH said...

kan hari tuh dah kasi kat ko satu website tuk edit gambo. ha tak tengok la tuh. blaja dulu website tuh baru ler reti camner lekat byk2. ekekeke...