Tuesday, July 14, 2009

Dia belajar... tapi kene marah?

Memang patut pun kene marah sebab yang dia belajar tuh salah!!!!

Mummy dengan daddy bukan sengaja nak marahkan Dina tapi 3-4 hari ni Dina makin galak. Nak plak bila berada kat rumah Uwan... xkannyerla Uwan Dina tuh nak marahkan Dina, dimanjankan lagi adalah.

Kat rumah Uwan tuh cousin2 Dina sumer dah besar... biasalah budak2 besar nak meningkat naik ni bahasa derangkan memacam. Yang si kecik nihkan cepat je nak belajar dan dia mana tahu bagus ker x bagus.

Tula yang buat mummy dan daddy marah sangat sebab Dina belajar cakap "kau". 3-4 hari ni asyikla dia tersasul cakap 'kau' 'kau' ker mummy dan daddynyer...ha mana tak jadi hari.mau mummy dan daddykan?

Bayangkan tengah dia dok asyik main then kene kacau dengan daddy ker mummy ker then Dina akan marah. Dulu Dina selalu jerit "janganlah mummy/daddy" tapi sekarang nih Dina tukar kepada "hei 'kau' jangan amiklah!". Kasar tak?

Berdesing telinga daddy... ha tu yang buat daddynyer pitching naik melantun-lantun tuh. Tiap kali Dina sebut 'kau' tiap kali tuh ler daddy jerkah. Mula-mula mummy pun marah gak... tapi lately ni mummy lebih banyak berlembut. Nak kasi contra dengan cara daddy sebab budak2 ni kasar macam mana pun bukan kita boleh ubah dia time tu gak.

Mummy dan daddy sedar perkara-perkara macam ni tak mustahil terjadi lebih2 lagi persekitaran tu terlalu mempengaruhi kehidupan dia. Cuma kami harap Dina tak terlalu terdedah dengan perkara2 yang kurang sesuai dengan keadaan umur dia.

Dina... pleaseeee.... mummy dan daddy bukan marah Dina belajar tapi mummy dan daddy marah Dina belajar benda yang salah buat masa ini.

Macam Dina selalu cakap kat mummy...

My: Dina jom cepat! (nak gi jalan-jalan cari makan)

Dn: Daddy... Dina nak bawa Chin Chan boleh?

Dy: Tanya dengan mummy dulu

Dn: Mummy... Dina nak bawa chin chan boleh? Please mummy please..

My: erk?

Serius time Dina kuarkan dialog macam tu mummy sedikit terkaku. Dengan gaya dan telatahnyer... Dina memang mudah belajar but then mummy dan daddy pun kene terima yang Dina akan belajar banyak perkara... baik dan tak baik.

Dina... moga yang terbaik adalah pilihan mu sayang.... muah... muah... muah...





Sayang... mummy dan daddy love U so much!!!!
'




6 comments:

[-suziey-] said...

aku pn risau la bila ank membesar dgn pengaruh2 negatif nih..tp nk buat camne kan..dh dia mmg akn bercmpur ngn org yg mcm2 pangai..huhu...bihtu camne korang marah dia? dia ingt x?

Yatie said...

biasa lar tu...

bw bersabar yer

mummy azfar said...

perkara yang sama berlaku dengan saya.. makin dimarah makin di buat.. mmg menguji tahap kesabaran btul tapi biasanya saya akan cuba tegur dengan cara lembut sebab papa dia dah garang... cuma ada masanya tahap kesabaran kurang.. tinggi gak suaranya.... hiks..

CaMaRPuTiH said...

suziey:

everytime dia sebut... daddy akan jd high pitching then cakap dengan dia jgn sebut kau...

everytime dia sebut... aku pesan jgn sebut again... nnt berdosa. erk? aku xde modal...

CaMaRPuTiH said...

Yatie:

itulah bila budak2 baru belajar...

CaMaRPuTiH said...

Mummy Azfar:

daddy dia xla garng pun cuma daddy dia jadi hot sket bila si anak belajar sst yg x elok utk level dia. baru jek blaja plak tuh... adeeiiila... sabo jekla kan.