Tuesday, December 27, 2011

Jalan-jalan KL TOWER

Last week sempena dengan cuti Krismas, Daddy & Mummy bawak Dina & Qisya ke KL TOWER. 

Ni merupakan kali ke dua Daddy & Mummy p KL Tower, first time dulu dah lama, time bercinta :)




Monday, December 26, 2011

Cerita lama sepanjang November - Disember

Dah lama rasanya DD atau MM tak buat posting pasal 2 orang puteri kesayangan kami ni, Dina & Qisya. Sepanjang Nov & Dec ni tak banyak sangat benda yang berlaku. Bulan Dec gak bulan deman untuk Dina & Qisya.

Sekarang saya dah boleh makan nyum nyum nyum.

Tuesday, November 29, 2011

Majlis Akad Nikah Uncle Naza @ Sekinchan

Last weekend, 26 Nov 2011 Dina & family join majlis akad nikah dan persandingan uncle Naza. Uncle Naza ni adik Daddy Dina.


Kami semua bertolak ke Sekinchan daripada rumah Nek Umi di Ukay Perdana dalam jam 10:30am. Kami semua selamat sampai di hotel penginapan dalam jam 1:30pm.


Jam 3:00ptg majlis akad nikah dijalankan di Masjid Kg Pasir Panjang, Sekinchan. Dengan sekali lafaz je Uncle Naza selamat menjadi suami pada Auntie Su.


Malamnya majlis berinai. Memang meriah majlis kawen ni, maklumlah semuanya gotong royong dan semestinya bila kenduri gotong royong ni makanannya memang best. Malam berinai ni, mummy ngan Qisya tak join sama, maklumlah nak bagi Qisya rest secukupnya.






Wednesday, November 16, 2011

Kak Long yang prihatin.

Daddy plan nak dating together2 dengan mummy office hour. Mula-mula plan nak lunch date je sekali lain jadinyer. :)

Sebelum anak bertanya lanjut, si bapa awal-awal kene explain, kalau tidak nanti kene soal lagi banyak.


Friday, October 28, 2011

Sekitar sambutan besday kak long

Hari Rabu lepas (sempena cuti Deepavali), Atuk Dina organize sembahnyang hajat dan baca Yassin. Tujuan utama majlis ni untuk doakan kesihatan auntie Noni, keselamatan kepada bakal haji dari famili kami dan jugak untguk yang bakal ambil SPM akhir tahun ni.


Kek Barbie. Memang cantik, nak makan pun sayang. Nak tempah? P tanya MM Dina

Thursday, October 27, 2011

Sunday, October 16, 2011

Steamboat @ Restoran Tupai-Tupai Bangi

Last week (8 Oct), kami sekeluarga dinner steamboat kat tupai-tupai bangi. Actually semuanya tak dirancang, kebetulan saja. That day, x-office mate mummy wedding kat Bangi Golf Club, then alang-alang ke Bangi, kami semua singgah la kat rumah Tok Pa dan kebetulan jugak hari tu, Tok Ma dari Kelantan datang ke rumah Tok Pa. So malamnya, kami semua pergi makan Tupai-Tupai di Bangi termasuk dengan family Daddy Rain.




Tuesday, September 13, 2011

Hilang rambut




Ada orang tu hilang rambut. Rambut dia dah pergi mana ntah. hihihihihi....



Taraaaa......

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

Cool jek dia India tu godek pale dia tau.

Sayang gila sebenarnye nak cukur rambut Qisya. Tapi selepas menerima a few pendapat dan pandangan dari mereka-mereka yang berilmu, cukur juga akhirnya.

Rambut Qisya x sama macam Kak Longnya. Qisya lahir dengan rambut yang halus dan lebat. Kalau pergi memana, attraction orang pada Qisya adalah rambutnya, kedua baru keramahannya.

Memang akan rindu dengan wajah dia berambut lebat original dari dalam perut mummy....

Tapi bila tenung lama-lama nampak comel pulak berkepala booolatttt sebegitu. Pak Lang frust sebab selalu dia panggil Qisya dengan gelaran "si rambut" and now Qisya dan Pak Lang dah sama design. hihihihihi....



My new look hah!

Habit saya sekarang adalah hisap jari dan hisap kain.



Meh layan video nih. Tapi jangan stress la sebab bingit giler TV channel yang India tu pasang.


video

Monday, September 12, 2011

Aidilfitri Dina & Qisya 2011 - Episod Last

Raya ke 2 kami sekeluarga pergi beraya kat rumah saudara & cousin DD di Kota Bharu and member Mummy kat Bachok. Raya ke 3 lak p kenduri kawen Best fren Mummy. Actually memang kebetulan lak, ntah macam mana best fren mummy masa study kat UUM ni asal satu kampung dengan nenek DD. Memang kecik dunia ni.

Kami semua bertolak pulang ke KL, petang raya ke 3. Lebih kurang jam 5.15ptg kami bertolak dari Bt 11. Jalan memang jem. Dari Ketereh ke Kuala Krai amik masa lebih kurang 2 jam. tapi yang seronoknya lepas je Kuala Krai, walaupun banyak kereta, tapi jalan smooth.

Perjalanan pulang kali ni 2X je DD berenti, tu pun berenti p toilet je. Alhamdulilah, kami sekeluarga selamat sampai kat rumah jam 1.15am.



Friday, September 09, 2011

Aidilfitri Dina & Qisya 2011 - Episod 2

Hari raya pertama tak banyak cerita yang menarik. Macam biasa, hari pertama ni banyak xtvt berposing depan kamera. So, biarlah gambar memberikan ceritanya.

Dina dan sepupu + 2 pupu

Dina

Mummy

Inilah Tok Nyang Dina (Belah DD). 

Gambar bertiga, Masa ni Qisya tidor dalam buai

Qisya & Rayyan

Bergambar sekeluarga bersama Tok Nyang. Baru terperasan, naper takde gambar satu family dengan Tok Pa???

Mummy bersama Towkey Taska

Bersama keluarag sepupu

Dah alang-alang balik Kelantan, kami semua melawat  Moyang  Dina  (Belah Nek Umi). Actually Moyang Dina ni Chinesse, so Dina & Qisya berdarah mix Malay & Chinesse ;p sebab Nek Umi memang Chinesse.

Thursday, September 08, 2011

Aidilfitri Dina & Qisya 2011 .... Episod Satu

Lebaran tahun ni berbeza sikit daripada sebelumnya. Kali ni Dina menyambut Aidilfitri sebagai seorang kakak. Tahun ni, tahun pertama Qisya celebrate Aidilfitri. Selain itu, inilah kali pertama sejak DD & MM kahwin, kami semua sambut Aidilfitri di Kelantan. 

2 faktor utama DD & MM beraya kat Kelantan, pertama sebab nak kenalkan Qisya pada Tok Nyang Kelate dan lagi satu best fren MM kahwin, tapi faktor paling utama cuti raya tahun ni panjang sebab combined dengan cuti merdeka.

Hari Ahad, kami semua berbuka puasa rumah Nek Umi kat Ukay Perdana, lepas je berbuka & Isya', kami sekeluarga berkonvoi bersama dengan family Uncle Rain. Alhamdulilah, sepanjang perjalanan memang 'smooth', walaupun kereta banyak, tapi takde langsung kesesakan lalulintas. Kami bertolak lebih kurang jam 9:30malam, dalam pukul 4:15pagi selamat sampai rumah Tok Nyang Dina & Qisya. Kiranya sempatlah bersahur kat rumah.

Petangnya DD pergi ke pasar ramadhan Ketereh. Giler rambang mata tengok variasi lauk pauk Kelate. Dari segi harga lak ada yang murah dan ada gak yang lebih kurang ngan harga kat KL. Tapi, apa yang penting ....... rasanya memang original dan sedap.

Kiranya tahun ni, sempatlah DD & MM bersahur dan berbuka sekali kat Kelate.

Dina kat kampung, 24jam main..main...main....main


Dina & Sepupu (Aina)
 

Daging Bakar. Memang murah dan sedap, 3 ketul RM3 je.

Ayam percik kelantan, seketul RM6. 

Gulai Kawah. RM5 sebungkus.

Menu ni jangan lupa, Budu :)

Mesyuarat tergempar anak dara

Qisya pun nak join meeting

Xtvt malam raya.


Friday, September 02, 2011

Cerita Tertangguh - Ramadhan Buffet 2011

Alhamdulilah tahun ni sempat lah kami sekeluarga berbuka secara buffet di luar 4X. Kali ni DD nak review 3 lagi lokasi berbuka kami yang tak sempat nak direviewkan sebelum ni. 


Tahun ni kami berbuka di Kelab Golf D Raja Selangor, De Palma Ampang, Equatorial Bangi & Residenve Inn Uniten Bangi. 


Untuk De Palma Ampang, DD dah review dekat link ni. Kali ni nak review 3 lokasi lagi :-




KELAB GOLF SELANGOR.




Kami sekelurga berbuka kat sini dengan family sebelah mummy. Ini kali kedua kami berbuka kat sini, tahun lepas pun dah berbuka kat sini. Actually tahun lepas memang best berbuka kat sini sebab crowd tak banyak dan semuanya 'well behaved', maklumlah mostly daripada keluarga elit yang berbuka kat sini. Makanan pun walaupun tak banyak pilihan, tapi semuanya sedap dan kos pun tak mahal, kalau tak silap tahun lepas lebih kurang dalam RM30++.  TETAPI tahun ni (2011), memang mengecewakan. Kos buffet dah naik dalam RM40++ lepas tu crowd pun dah bertambah (walaupun tak seteruk De Palma Ampang) . Dan yang paling menyakitkan hati, makanan terlampau mengecewakan. Hampir 90% sejuk dan tak sedap. Kiranya ini adalah salah satu lokasi berbuka yang mengecewakan untuk tahun ni selepas De Palma Ampang.




EQUATORIAL BANGI


Dina & Sepupunya (Kak Ikah)


Office mummy yang anjurkan majlis berbuka di Equatorial Bangi. Buffet kat sini crowd boleh tahan jugak ramainya tapi tak lah seteruk De Palma Ampang sampai berlanggar bontot kerusi. Kiranya keselesaan pengunjung tetap diutamakan kat sini. Makanan kat sini pun memang sedap dan menarik. Mostly semua makanan sedap dan lebih daripada mencukupi walaupun lepak lama-lama kat sini. Kos memang mahal, kalau tak silap dalam RM88++ tapi berbaloi.




RESIDENCE INN, BANGI.


Alhamdulilah berbuka kat sini ditaja oleh salah seorang ahli keluarga Mummy. Tak terpikir gak lokasi ni menjadi pilihan. Tapi memang tidak mengecewakan. Dengan kos lebih kurang RM60++ jauh lebih bagus berbanding dengan De Palma Ampang. Pilihan makanan memang banyak terutamanya makanan tradisi daripada pantai timur (sata, keropok lekor). Lokasi ni juga merupakan antara pilihan kami maybe untuk nxt year :)











Tuesday, August 23, 2011

Ramadhan Buffet - De Palma

Dulu sebelum DD & MM kawen, De Palma Ampang dan KDE merupakan tempat faveret kami berbuka puasa. Reason, dekat dengan rumah dan makanannya memang sedap. Lagipun early 2000 dulu, tak ramai sangat yang suka berbuka puasa kat hotel ni. Kami ingat lagi time tu kat De Palma, satu hall besar je yang bukak and time tu tak sampai separuh penuhnya. Nak parking pun senang dalam kawasan DePalma. Nak pilih makanan pun tak lah sampai beratur panjang.

Tapi tu hanyalah cerita dulu, cerita hampir sepuluh tahun dulu. So tahun ni, opis DD telah buat majlis berbuka puasa kat De Palma. Kalau ikutkan memang tak kan pergi lagi berbuka kat De Palma ni, sebab pengalaman lama . Boleh refer entry ni. Cinta hati mummy dan daddy... Irdina & Qisya: Ramadhan Buffet - De Palma Hotel Ampang

Dan untuk kesekian kalinya tahun ni, tetap sama. Makanan yang semakin kurang kualitinya, kecuali teh tarik (memang sedap). Manusia yang terlampau ramai, sampaikan nak duduk pun kerusi boleh berlanggar bontot. Dari tempat nak ambil makanan nak ke tempat duduk pun  terpaksa berjalan berpusing-pusing sebab ruang terlampau sempit. Beratur nak ambil makanan pun panjang, teringatlak DD time blajar kat hostel dulu. Semua beratur nak ambil makanan dengan tray makanan kat tangan.

Apa pun sebab free (opis belanja) so belasah je la. Tapi kalau nak gunakan duit sendiri rasanya tak berbaloi.






Monday, August 22, 2011

Aktivi Riadah Dina

Lama sangat DD tak update blog Dina & Qisya ni, maklumlah busy skit plus takde idea nak tulis apa walaupun pada hakikatnya banyak cerita yang dah tak terkongsi.

Sekarang Dina dah ada xtvt riadah yang baru. Kalau dulu, asal cuti je sure ajak DD pergi main playground kat Carrefour atau JJ. sekarang xtvt Dina dah bertukar. Dina dah main motor racing .....

Gaya seorang penunggang motor yang berhemah




Tapi bukan Dina je yang naik moto ni, DD pun naik gak :)



Kualiti gambar semua kurang memuaskan, sebab gambar adalah hasil daripada HP.

Thursday, August 18, 2011

Wartawan cilik


Sekarang mummy dah ada wartawan tak berbayar setiap kali sampai di rumah lepas balik bekerja tau. Wartawan ni tanpa segan, tanpa rasa takut melaporkan setiap perkara di luar pandangan mata mummy tau. Kiuttttt sangat!


Laporan pertama

Mummy: hai sayang.... (waktu ni wartawan cilik tu tengah main dengan toys dia)

Wartawan: mummyyyyyy.... (datang ke arah mummy terus peluk)

Wartawan: Mummy... hari ni Qisya cry kuat sangat 3 kali. Dia taknak minum susu mummy dalam botol.

Mummy: Qisya ni kenapa cry? Sian Uwan.



Laporan kedua

Wartawan: Hai mummy.... 

Mummy: Kakak buat apa? Tak mandi lagi ke?

Wartawan: Tak ada buat apa. Belum mandi. Kejup lagilah mummy yer yer.

Wartawan: Mummy... hari ni Qisya good. Dia cry satu je. Dia minum susu mummy banyak tau.

Mummy: Ye ke Qisya good? 

Wartawan: Iye.. Uwan cakap Qisya good. 



Laporan ketiga

Mummy: hai kakakkkkk.....

Wartawan: Mummyyyy.... (mulut je meriah tp mata dok ralit dengan toys)

Dah habis main terus datang kat mummy. Time nih mummy jenguk-jenguk Qisya dalam buaian.
Wartawan: Mummy! Tadi mummykan Uwan mandikan Qisya dekat sinki tu lepas tukan kepala Qisya terhantuk kat atas tu (refer to kitchen cabinet).

Mummy: Laa... ye ke?

Wartawan: Yer. Qisya nangis lepas tu.

huhuhuhuhu.... Uwan yang dengar pun rasa serba salah sebab aduan telah di buat oleh wartawan cilik tadi. hhahahahaha.... lawak tul tau si kakak nih. Sampai Uwan dia pun  habis direportnyer.


Sekarang ni hari-hari akan mendapat laporan dari Kak Long si Qisya tentang aktiviti-aktiviti pada hari tersebut. Kadang-kadang dia update aktiviti menangis+minum susu si adik. Kadang-kadang aktiviti diri dia sendiri.

Sejak x sekolah ni nampak boring je. Uwan cakap setiap hari dia akan ulang buka buku. Macam malam tadi dia dok mengiri from 60 - 100 sampai lelap. Kesian mummy tengok tapi itulah... dah hujung tahun sangat, tahun depan je la masuk sekolah balik yer kakak.

Nak masuk tadika pun bukannya perlukan modal yang sedikit. Sekarang ni pelajar pun dah menjadi satu perniagaan yang meriah. Ramai orang berlumba-lumba mencari pendapatan dengan menjual ilmu.

Inilah wartawan cilik mummy dengan adiknya


Friday, July 15, 2011

Qisya 1st experience @ 44 days


Hari nih Qisya dah pun menginjak usia 44 hari. Dah beso dan gebu. 

Last week pergi cucuk Hepatitis B dos kedua alhamdulillah Qisya x demam pun. 

Berat = 4.8 kg. Kalah kak long sebab kak long dulu 4.5 kg. Panjang pulak kak long menang sebab Qisyanyer ukuran kurang sikit dari kak long.

Dan hari ni.... yeay... Qisya dah berjaya minum susu dalam botol! EBM mummy perah time 2nd week dalam pantang. Stok untuk Qisya so far alhamdulillah... banyak. Murah rezeki Qisya. 

Mummy akan top-up everyday ikut kerajinan. heh! Kadang-kala bila penat dan mengantuk, sehari pun x sempat nak pam.

Tadi mummy minta Kak Ya tolong kasi Qisya susu. Mula2 dia macam terkebil2 kumat puting tuh. Pastu marah jugala... lama2 dia boleh hisap sampai habis. Dalam tuh ada 3.5 oz mummy isi, Qisya minum 3.0 oz je. 

Lepas minum terus lena... x berbunyi langsung lepas tu. Kenyang la tuh.  :) Good girl. Hopefully Qisya x alami nipple confuse. Tu yang paling mummy risaukan. So far alhamdulillah... Qisya boleh terima.

Asyik2 gambo lepas mandikan???? hihihihhi... Qisya @ 1 month.

Qisya nih nampak macam kelabu asap sikit dari akaknyer. hihihihi.... daddy marah tau kalo mummy cakap gini sebab daddy kata Qisya kulit orang melayu kita la.  :)


Wednesday, July 13, 2011

OMG! Apa punyer emak daaaa.....

OMG!

OMG!

Apa punyer emak daaaa....



Semalam lebih kurang pukul 11.00 malam. Begini ceritanya....

# Dina dah baring. Siap berselimut sedangkan mummy tak on econ pun sebab Qisya x sihat. Doa tidur dah siap dibaca. Label dah di hidung, jari dah di mulut. As usual.

# Mummy pula asyik la mengadap laptop daddy. Mentang-mentang daddy outstation, suka-suki la nak mengadap sampai bila pun kan. Lagi pula tengah syiok mencari Fisher-Price Rocker untuk Qisya. Hati dah terlampau berkenan, begitulah jadinyer. Ralit!

# Dan sekali tu si anak dara cakap....

"Mummy.... Dina lupa baca buku lah!"

OMG!  OMG!  Boleh tu dia ingat nak baca buku padahal dah tarik selimut, dah baca doa, label dan jari dah ditempat sepatutnya.

Bila si anak nak minta buku untuk dibaca boleh pulak si emak ni pemalas nak pergi ambilkan. Dengan alasan, lampu dah tutup, bilik dah gelap. 

Apa punyer emak daaaaaa......

# Dina yang bersemangat nak membaca tak hirau pasal keadaan malap ke apa. Tapi mummy yang pemalas, macam-macam alasan di beri. Again... apa punyer emak daaa....

"Mummy, tolonglah ambilkan bag Dina. Dina nak baca dulu sebelum tidur."

Oh GOD! Really terasa malu mummy kat situ. Jadi TIGER MUMMY teror, tapi bila anak tiba-tiba bersemangat nak belajar boleh pula pemalas. 

Haruuuu.....

Tapi Dina really a good girl. Walaupun selalu kene sergah suruh buat homework, tapi bila datang angin baik dia... sampai dah masuk tidur pun boleh ingat lagi yang dia belum baca buku. 

Maklum la.. biasanya daddy yang layan dia membaca sampai salah mengajar. Orang tu belajar cara fotenik tapi daddy ajar cara tradisional. hihihihihi....

Bila daddy outstation macam ni, mana la mummy dia nak tahu aktiviti dua beranak tu.   ^ _  ^



Tuesday, June 28, 2011

Mentadak mentadu macam mana Qisya tidur?

Qisya ada style tidur yang selalu buat mummy senyum bila tengok. Mummy je? Yerla dah mummy je sepanjang hari dengan Qisyakan.

Bila kak long balik habis la Qisya. Jangan harap la nak dapat tidur lena. Senyap-senyap kak long masuk bilik gi gomol Qisya. Kejup pastu dengarla suara baby meraung. huhuhuhu...

Nak tidur nyenyak dan lena bila kak long tidur petang. Time tu jangan kata Qisya je lena, dengan mummy-mummy pun lena sama. Aman tenteram.

Meh skodeng Qisya tidur.

Mentadak mentadu macam mana Qisya tidur???

Oh gini yer??? Mengerekot!



Mentadak mentadu macam mana Qisya bucuk tido???

Udah begini pulok??? 



Mentadak mentadu macam mana Qisya tenit tido???

Mummy please la... I want to sleep!!! Flash ni kacau sungguh!   :p
Dengan kaki-kaki terangkat sebab marah kene kacau.

Muka orang kesilauan. hahahaha...
Udah tu Qisya oiii...bangun mandi!!!


Monday, June 27, 2011

Toy pertama Qisya

Teether

Teether tu bukan mummy or daddy yang beli tapi Kak Long Dina.

Dia ke kedai dengan daddy, lepas tu dia cakap kat daddy nak belikan teether ni untuk Qisya gigit-gigit. Padahal daddy dah cakap dah yang Qisya belum ada gigi lagi. 

Degil nak beli juga... makanyer itulah toys pertama Qisya dari Ksk Long tersayang. So jadinyer.. tiap kali qisya cry jek dia gi sumbat teether tu dalam mulut Qisya. Dah satu hal mummy kene larang tiap masa. 

Adooiiiiyaiiiii....