Friday, March 27, 2009

Banyak mulut!

Dina lama udahnya pandai bercakap dan dari hari ke hari semakin la banyaknya mulut. Bila mood malas daddy and mummy datang kami just kasi kuarkan bunyi "emmm..." "yeeee..." "apa..." "haa...." "okey.." "x nak..." juppp..." untuk memberi feedback pada setiap butir bicaranya. Kalau tak berbunyi kang mulala dia naikkan volume kasi mummy and daddy nyer tersedar sket atau di ulangnya soklan2 ittew byk kali!. Hehehehe....

Macam kes malam tadi;

Mummy melintas depan Dina pas mummy siap2 mandi then cepat2 dia dapatkan mummy ajak main toys. Beginilah hari2 tau.

Dina (D) : mummy meh main toys dengan Dina ye...ye...

Mummy (M) : tak nak la

D : jom la mummy jom... (time nie di tgh pegang remote control car. penuh tangan jadi tak dpt tarik tgn mummy)

Time dia ajak tu mummy x lari pun so cpt2 dia dapatkan mummy sambil membuat gaya ala2 menolak mummy masuk ke bilik toys nya itu. Oklah.. malam ni mummy layan dia so mummy terus masuk and duduk depan longgokkan toys yg menyakitkan mata itu.

D: mummy acang (pasang) ni ye... ye.... (refer to her puzzle blocks)

M: ok!

D: mummy acangla cepat... (hehehehe..mummy dok tp x sentuh puzzle tuh.. tu yg dia suh lagi)

M: ok! (At this time Dina tengah dok tolak sumer puzzle tuh ke arah mummy)

D: cepat la mummy... ish cepatla! (ha volume dah tinggi hokeh!)

M: ye la mummy pasanglah ni. (tangan mummy slow2 jek berjalan tau. malas sebenarnya)

D: ha... good mummy. nanti mummy acang lagi ye... ye....

See... mummy dapat 'good' dari Dina sebab layan dia. If not sure dah dia meronta2 ngamuk sbb xnk main dgn dia. huhuhu.....


Kadang2 Dina begini...

Situasi di rumah Uwannya.. time ni mummy and daddy jemput Dina pas balik keje.

Daddy & mummy: Dina jom balik. Salam Uwan.. salam kakak

D: Ok... jup2 ye Dina mas (kemas) jup. (refer top toys yg dia selerakkan)

Dy & M: ok. cepat sikit. simpan semua tau.

D: ok!

D: Salam Wan! (Sambil lari kat uwannya tuk salam)

Bila Dina siap salam sumer mummy akan terus dukung dia then akan cakap "baliklah mak."

D: Bukan mak la... UWAN! (hehehe... kene ajar dengan anak sdiri)

M: Dina panggil uwan, mummy panggil maklah.

D: Ok.

D: Balik la wan...! (hehehe... tu dulu la skang ni xyah explain dah coz when mummy said "baliklah mak", Dina plak akan cont' to "baliklah uwan" dengan nyaringnya.)

Kalau memalam time mummy ajak dia masuk bilik mulalah ajak main "ashes". Hehehe... actually dia belajau dari CD Barneynyer ittewla... Ada lah agu tu sebut "ashes... ashes" ha tang tu jek dia ingat.

D: mummy jom main ashes

M: ok. (sambil sambut 2 tangan dina tuh)

D: ashes... ashes... wall #*%^&*@ @%#%^# down! (mula2 dina akan huyang-hayang kan badan kiri kanan kiri kanan then bila sampai ke word 'down' tuh dia akan menjatuhkan badannya)

Lagu actually berbunyi begini... "ashes... ashes... we all fall down" tapi tang 'we all fall' tu terbelit dia nak sebut so dia dok main sebut jek sampai berbelit lidah. Hehehhe...

Aktiviti itu akan berulang sampai dia bosan!

Lagu lain yang dia suka nyanyi lagu "Are you tleeping... are you tleeping or nite long... or nite long... noning *^#@ &%%$ ar eii nging ding ding dong... ding ding dong..! Hehehehe... ada jek baris2 ayat dia yg mummy pn xleh tangkap dia nyebut camner.

Banyak lagi sebenarnya. Daddy la paling banyak layan dia cakap sebab dia suka tanya itu ini kalo nampak sesuatu or kalau dia nak menyibuk bila mummy and daddy tengah berbual. Ayat biasa dia.. "apa/nape/sape/mummy/daddy?" hehehehe....

Tu namanya budak tengah belajar. Betul tak Dina????

2 comments:

[-suziey-] said...

adeii..ltih layan cenggituh:p

CaMaRPuTiH said...

mmg letih. makin bijak n byk mulut makin letih tau.... layanzzz....