Thursday, October 14, 2010

Kek Lapis Dayang Salhah & Kg Boyan



Sarawak memang fames dengan kek lapis. Dulu DD memang tak makan kek lapi, sebab utamanya rasanya macam berempah skit. Tapi tak tau nape bila sampai Sarawak ni terasa xcited lak tengok kek lapis yang bermacam-macam fesyen kat sini. Bila ke Kedai Kek Lapis Dayang Salhah, lagi la xcited sebab nampak warna-warni kek lapis ni ditambah lak ada free tester. DD dan BB Dina yang xcited duk menge'test' kek lapis kat sini. Memang best rasa kek lapis ni. Bisnes kek lapis kat Sarawak skang ni dah dikomersialkan dan rasanya pun dah bermacam-macam, terasa macam kat kedai kek lak.

ntuk ke kedai kek lapis Dayang Salhah ni ada 2 cara, satu ikut jalan darat atau kalau nak adventure skit guna perahu tambang. Kalau ikut jalan laut@perahu tambang senang skit sebab lokasi Kedai Kek Lapis Dayang Salhah ni kat area Kg Boyan. Kiranya bila dah ke seberang, lokasi kedai ni dalam 500meter dari jeti perahu.

Kalau nak ikut jalan darat adventure skit sebab takde sebarang papan tanda ke Kg Boyan. Kena rujuk peta, tapi basic idea 1st follow ke bangunan DUN then ikut Kg Gemersik .... ke Kg Gerisik lupa lak. Tapi actually Kg Boyan ni kat area Fort Cornwalis, tapi janga harapla nak jumpa papan tanda Fort Cornwalis ni. Rasanya Tourism Sarawak kedekut kot nak pasan signboard.


Pemandangan dari Jeti Waterfront. Kat depan tu la Jeti Kg Boyan



Pintu masuk ke Kek Lapis Dayang Salhah

MM & BB berposing


Antara 'tester' yang menjadi mangsa DD, MM & BB

2 comments:

ms_huhu said...

ade test ayam penyet raja n pecal lele raja x kt sane??? fuh...terangkat

zura@iwan said...

ada beli utk aku x kek lapis...hehe..